top of page

Et nytt praktbygg er i ferd med å markere seg i Kristiansund

Oppdatert: 26. okt. 2023

TIDENS KRAV - Magnus Kongshaug Johannesen


Tidligere i høst skrev Tidens Krav om hvordan Kristiansund Kunsthall skal oppgradere det nye lokalet sitt i deler av Langveien 19 i et forprosjekt for å tilrettelegge for universell adkomst. Nå har Kristiansund Kunsthall sin samarbeidspartner Bjørnådal Arkitektstudio fullført illustrasjoner og skisser for hvordan bygget i Langveien 19 kan komme til å se ut i fremtiden.

– Dette er et prosjekt med mange faser. Første fase er universell utforming og å åpne opp bygget, også slik at vi kan bruke øverste etasje. . Til slutt kommer det til å bli et totalrenoveringsprosjekt. Det hører med at bygget ønskes å tilrettelegge for universell adkomst ved å sette inn heis, forteller daglig leder Karl Edvin Endresen i Kristiansund Kunsthall.

Endresen drømmer om å kunne lage åpning inn til Kunsthallen i bakgata, så hele veggen kan åpnes.

– Vi ønsker å tilrettelegge for vår bruk. Alle skal ha inngang på samme sted på Kunsthallen som publikumsinngang, heis og varetransportinngang til større scenerigg og større utstillinger. Det er så mye som kan realiseres her. Vi ønsker oss blant annet flere flerbruksrom, kunstbokbutikk og kafe/pub med en liten scene helt på toppen av bygget, sier Endresen.

Det er daglig leder Hans-Petter Bjørnådal i Bjørnådal Arkitektstudio som har tegnet illustrasjonene.


Skal være synlig for hele Kristiansund

En av de største oppgraderingene innebærer å åpne opp taket på toppen av bygget for å slippe inn sollys i kunsthallen om dagen og innendørs lyset ut om kvelden. Dette kaller arkitekten litt spøkefullt for «katedralen».

– Vi ønsker å åpne opp bygget for å få slippe inn lyset på dagen. Planen er å bytte ut litt av skiferen, med kobber og glass. På denne måten blir kunsthallen et signalbygg hvor lyset kan slippe ut og bli synlig i hele byen. Det er for å vise at dette er en kunsthall. Det kommer til å skille seg ut og bli et fint bygg, sier Endresen.


Stor prosess

Langveien 19 er et verneverdig bygg, og derfor er det visse retningslinjer man må følge for å gjennomføre noen av oppgraderingene i bygget. Kunsthallen leier eiendommen av Zivi Eiendom As

– Byggene i sentrum er preget av gjenreisningsarkitekturen. Vi prøver å gjennomføre så små strukturelle endringer som mulig, men signalisere hva som foregår på innsiden. Akkurat nå ser dette ut som bedehuset det pleide å være og slik kommer det ikke å fortsette. Det er en stor prosess, men oppgraderingene vi prøver å prioritere faller ikke inn under noen reguleringsplaner. På den måten kan vi gjennomføre prosjektet litt raskere, sier Endresen.

Planene for bygget inkluderer blant annet takterrasse, hangout, vinyl- og bokbutikk og flere visningsrom. I selve hallen er planen å legge inn mesanin, fjerne scenen og bygge ut bakover med nesten tre meter, og for deretter for å bygge en halvetasje med mesaninen som omfavner begge sider av rommet.


Har søkt om finansiell støtte

Endresen og Bjørnådal vil at Kunsthallen skal bli en storstue for samtidskunst og kultur. Forprosjektet har fått støtte fra Kulturdirektoratets tilskuddsordning ARENA, som ga 200.000 kroner i første fase. Nå har de sendt ny søknad til Kulturrådet om midler for selve prosjektet.

– Vi har sendt prosjektet videre til og søkt om midler ifra Kulturrådet. Det er veldig spennende. Det er kjempefine illustrasjoner og skisser som Hans Petter har tegnet. Vi har fått antydninger ifra private investorer om at de vil hjelpe oss videre når første del av prosjektmidlene er på plass, avslutter Endresen.


Les artikkelen her: https://www.tk.no/planlegger-massivt-oppussingsprosjekt-det-kommer-til-a-skille-seg-ut/s/5-51-1409784
162 visninger

Comentarios


bottom of page