top of page

Bodø2024 - Pressemelding

Oppdatert: 2. feb.

Bjørnådal Arkitektstudio står frem med unik scenedesign under Bodø2024 Åpningsseremoni
Bodø, Norge – 1. februar 2024


Bjørnådal Arkitektstudio er stolt over å presentere scenografien og scenen til Bodø2024´s åpningsermoni den 3. februar 2024. Denne seremonien signaliserer initieringen av Bodøs periode som europeisk kulturhovedstad og kulturhovedstad. Bjørnådal Arkitektstudio har vært med på å realisere dette arrangementet gjennom våre bidrag til konseptutvikling og scenedesign.

 

Bjørnådal Arkitektstudio har samarbeidet tett med Bodø2024, Phase7, Nordland Teater, Christiane Neudecke og Ada Einmo J. for at åpningsseremonien fremstår som en storslått markering, som fanger essensen av Bodøs rike kulturarv. Studioets kompetanse innen konseptutvikling, arkitektonisk design og kjennskap til lokal natur og kultur har vært avgjørende for å kunne lage en minneverdig og visuelt fengende opplevelse for alle.

 

 

Konseptuelt grunnlag

 

Det konseptuelle grunnlaget for scenografien henter sin inspirasjon fra naturen og kulturen i Nord-Norge. Den ytre sirkelen av scenografien finner sin inspirasjon nordlyset og den bygningsarven til samene. Denne strukturen reiser seg grasiøst i en Fibonacci-spiral, laget av ubehandlet tre som minner om de tradisjonelle samiske lavvo og gamme-konstruksjonene.

 

Scenegulvet henter sin inspirasjon fra "Otolitten", som er øresteinen til torsken. Dette unike organet, som ligner en perle,inneholder fysiske bevis på hvem hver enkelt fisk er. Hvor gammel den er, hvor den har vært, miljø og klima. Som årringer. Dette er utgangspunktet for åpningen av Bodø2024: hvem og hva er vi, hvem og hva vil vi være, og hvilke minner skal vi skape det neste året. Dette er også implementert inn den flytende scenen som er sentral når åpningsøyeblikket skjer.

 

Medskaper/konseptutvikling: Bjørnådal Arkitektstudio har deltatt aktivt som medskaper i utviklingen av åpningsseremonien, og tilført det elementer av lokalkunnskap og regional historiefortelling. Denne innsatsen har vært med på å forme fortellingen om åpningsarrangementet.

                

Scenedesign:

Studioet har introdusert ett arkitektonisk design som kombinerer moderne estetikk med Bodøs kulturelle og historiske arv. Gjennom sin tilnærming har Bjørnådal Arkitektstudio forvandlet scenen til en visuelt fengslende form som fyller havnerommet i kulturhovedstaden.

                

Samarbeid:

Bjørnådal Arkitektstudio takker alle sine samarbeidspartnere, som har spilt en viktig rolle i å bringe åpningsseremonien til virkelighet. Alle har bidratt med sine unike ferdigheter og ressurser, og i fellesskap laget en unik kulturopplevelse til Bodø. 

 

 

Samarbeidet mellom Bjørnådal Arkitektstudio og dets anerkjente samarbeidspartnere Phase7 og Nordland Teater viser et felles engasjement for å fremme kulturell utveksling, kunstnerisk uttrykk og samfunnsengasjement i Bodø-regionen. Nå når Bodø inntar sin prestisjetunge rolle som europeisk kulturhovedstad for 2024, føler vi oss beæret over å ha hatt en sentral rolle i utformingen av åpningsseremonien som setter tonen for en årelang feiring av kulturelt mangfold og kreativitet.

For mediehenvendelser, vennligst kontakt:


Christine Blass, kreativ direktør ved Hue Creative Studio


Hans-Petter Bjørnådal, kreativ direktør i Bjørnådal ArkitektstudioOm Hans-Petter Bjørnådal:


Hans Petter Bjørnådal Bjørnådal har en master i Arkitektur fra Bergen Arkitekt Skole (2003) og studier innen sosialantropologi, anvendt landskapsøkologi og filosofihistorie. Bjørnådal utforsker arkitektur gjennom en kunstnerisk og sosialantropologisk tilnærming og skaper prosjekter som har relevans for mennesker og menneskers opplevelse av verden i vårt moderne samfunn. Som arkitekt og kunstner arbeider han prosjektbasert og ofte i samarbeid med studenter eller andre kunstnere gjennom ulike samarbeidsformer og workshops. Bjørnådal er opptatt av formidling og bærekraft og hvordan en kan fremme kultur, landskap og fortellinger på en ny måte i harmoni med naturen. Bjørnådal har drevet sitt eget arkitektstudio siden 2007 og har mottatt en rekke utmerkelser for sitt arbeid og var representert i Nordic Pavilion under La Biennale Di Venezia i 2016. Han er for tiden aktuell med åpningsermonien for Bodø 2024 i samarbeid med Phase7, Nordland Teater, Christiane Neudecker og Ada Jurgensen.Om Bjørnådal Arkitektstudio:


Bjørnådal Arkitektstudio er et Arkitektstudio basert i Kristiansund N, kjent for sin poetiske og holistiske tilnærming til arkitektur som integrerer landskap, kultur og historiefortelling. Studioet er ledet av arkitekt mnal Hans-Petter Bjørnådal og har 5 ansatte. Bjørnådal Arkitektstudio har mottatt flere prestisjetunge priser og utmerkelser for sitt arbeid. I 2023 vant de en dobbel pris ved Big See Architecture Awards for prosjektene "Cabin Senja" og "Community Landscape».


Om Bodø2024:


Når fylkeshovedstaden Bodø blir Europeisk kulturhovedstad er det duket for en unik opplevelse. Bodø 2024 er det største kulturprosjektet i Norge på over 10 år og det største i Nord-Norge noensinne. For det er her, nord for Polarsirkelen - på 67 grader nord - at det blir over 1.000 arrangementer i løpet av et helt år. Rammen kunne ikke ha vært bedre, for Nordland, som kanskje er landets vakreste fylke, er et Norge i miniatyr. Kreditt: 


Sven Sören Beyer – Kreativ direktør

Christiane Neudecker – Dramaturgi / forfatter

Ada Einmo J – Leder for koreografi/dramaturgi

Ellinor Staurbakk- Medkoreograf

Hans-Petter Bjørnådal / Bjørnådal Arkitektstudio – Scenedesign / Arkitektur

Raymond Enoksen – Musikk

Max Trieder – Musikalsk veiledning

Flo Erdmann – Lysdesign

Pedro Richter – Kostymedesign

Janik Albrecht – teknisk direktør

Steffen Fuchs – teknisk assisterende direktør

Frieder Weiss – Laser Art


Bodø2024:


Henrik Lamark – Prosjektleder

Henrik S. Dagfinrud – ProgramlederArtister:


Ella Marie Hætta Isaksen – Sanger

Eldbjørg Hemsing– Fiolinist

John André Eira – Joik

Reidar Sørensen - Skuespiller

Hannah Schulte Strid - Skuespiller

Luiza Dushkova - polartist

Stanley Gunner Pagani - Pole Artist

Daniele Salvitto - Pole Artist


Dansere fra Danselinja på Bodø Videregående skole:


Nora Gansmoe Arntsen

Amalie Sofie Nygård Henriksen

Vivian Emily Hoff

Miriam Ramou Høgsæt Jaiteh

Alexandra Maria Jones

Mimi Christine Jørstad

Milla Johanne Jørstad

Lina Victoria Ingdal Kolstad

Pernille Lebesby Markussen

Julie Horn Sivertsen

Sofie Skarstad

Marie Agate Støver

Nora Thrana-Isaksen

Kari Aurora ÅsengInnspillingskor:


Vokalkunst

Ensemble Ylajali

BodøoktettenKordirigent/produsent:


Mikael RönnbergDirigent, fremføringskor:


Marit Emilie Meidelsen ØvrebøPartnere:


Nordland teater

Edelfarm

Gunvald Johansen

Mester Stillas

Rambøll

Løvold Løsning

Ramirent

Bodø Havn

Trondheim Lyd

Sparebank 1 Nord-Norge Samfunnsløftet

Bodø Energi

374 visninger

Comments


bottom of page