1/3

RESEARCH 

Prosjektene til Bjørnådal Arkitektstudio utforsker  relasjonen mellom mennesket, naturen og kreativitet.

HELLIG STED

Hans-Petter Bjørnådal  har lenge jobbet mot offentlig- og privat sektor innen tradisjonelle tilnærminger av arkitektoniske tjenester som design, konstruksjon og arealplanlegging. Men det er med den kunstneriske tilnærmingen han har vunnet en rekke priser og utviklet unike konsepter.

 

På denne siden vil du finne resultatet av hva han gjennom sin research mener forklarer hva hellige steder er, og hvorfor de har blitt slik gjennom tiden og historien.  

RESEARCH PROSJEKTER

Tucume

Tucume

OM PROSJEKTET

PROSJEKTNAVN: SACRED SPACES OF TUCUME
KATEGORI: ØKOLOGISK  TEMPEL
STATUS: FERDIGSTILT 2019
LOKASJON: TUCUME, PERU
SAMARBEID: MUSEO TUCUME & USMP, DOGA

 

Tucume

Rais de Raja er et økologisk tempel bygget i skogen med utsikt til det hellige fjellet La Raja. Stedet er omgitt av pyramider bygget av den pre-spanske Mocheculture og Inkaene.

 

Sacred Space Tucume var en workshop som utforsket precolumbiansk arkitektur, økologiske byggemetoder og hellige steder. I workshopen ble det bygget ett økologisk tempel ved siden av de gamle pyramidene i Tucume, Peru. Prosjektet er et samarbeid mellom Escuela Profesional de Arquitectura - USMP Filial Norte, Museo de sitio Tucume en Lambayeque og initiert av Bjørnådal Arkitektstudio.

 

Templet er konstruert av lokale bygningsteknikker og materialer som adobe og cana brava. Dette er materialer som til og med ble brukt i de gamle pyramidene. Disse materialene sammen med en forståelse av klimaet, skaper et sunt og behagelig miljø.

Innsiden av tempelet er organisert etter hellige prinsipper overlevert av de lokale prestene og sjamanene. Alteret der negativ energi blir fordrevet og ofret til det hellige fjellet La Raja presenteres først. Det andre alteret er et sted for å be om positive krefter for å komme inn i livet ditt.

 

Sjamanen sitter i hjertet av innsiden av tempelet, ved alteret, som huser hellige gjenstander, inkludert en stein plukket fra selve det hellige fjellet.

Templet har utsikt mot fjelltoppen, og adobeveggen skaper et lunt rom for seremoniene, mens et naturlig tak av grener beskytter mot ekvatorsolen.

iconmonstr-award-9-240.png
Zengarden - Foto_ Lidja Kaleinikovaite

Zengarden

OM PROSJEKTET

PROSJEKTNAVN: ZENGARDEN LITHUANIA
KATEGORI: ZENGARDEN
STATUS: FERDIGSTILT 2016
LOKASJON: ANYKSCAI, LITHUANIA
SAMARBEID: VYTAUTAS LANDSBERGIS & CONSTRUCTIVE SHAMANISM

 

Zengarden

Hovedideen til prosjektet var å lage en meditasjonshage med gapahuker i norsk stil som hovedkonstruksjoner, kombinert med en zenhage konstrueret etter litauiske sagn og  myter.

 

Det ble tatt stor hensyn til ideer presentert av teammedlemmer, lokal mekler og arrangør, Vytautas V. Landsbergsis.

Interessen for litauisk folklore og forskjellige aktiviteter og arrangementer som skulle kunne gjennemføres i meditasjonshagen hadde stor inflytelse på utformingen.

Meditasjonshagen integrerte utformingen av gapahukene med  det litauiske sumplandskapet og skapte  en arkitektonisk helhet på eiendommen til Vytautas V. Landsbergsis.

 

Deltakerne på workshopen fortsetter å ha årlige sammenkomster, feiringer og  møtes for å ta vare på meditasjonshemmene samt pleie meditasjonshagen ved å plante trær og busker.

TEAM

Hans-Petter Bjørnådal

Vytautas V. Landsbergis

Šarunas Savickas

Dovilas Bukauskas

Goda Verikaite

Corentin Holvoet

Sophie Hazebrouck

Kriste Krupovisovaite

Viktorija Mincinskaja

Kwai Pun Jordane

Laisvydas Dudutis

Dainius Meškauskas

Leika Mark Noppenau

Silvija Juškeliene

Thullier Ludovich

 

ARRANGØRER

Guoda Barduskaite

Šarūnas Savickas


INITIATIVTAKER

 Vytautas V. Landsbergis 

iconmonstr-award-9-240.png

MEDIA LINKS: 

ARCHELLO

ARCHITIZER

Klemet photo by Fabrice Milochau copy.jp

Klemet

OM PROSJEKTET

PROSJEKTNAVN: KLEMET
KATEGORI: SCENOGRAFI
STATUS: 2013 - 2019
LOKASJON: HEMNES, NORGE
SAMARBEID: KLEMETSPELET

 

Klemet

Landskapsteater i Hemnes -  et stykke om det dramatiske livet til samen Klemet.

Rundt 1900-tallet bodde Klemet mellom Okstindanbreen på fjellet, og bøndene i dalen. Han var same og revet mellom å leve den tradisjonelle samiske livsstilen og bøndenes liv. Til tross for at han levde som en utstøtt under en “heller”, er minnet hans blant bøndene fortsatt veldig sterkt.

 

Teaterstykket tar sikte på den psykologiske frigjøringen av dalen. Hele samfunnet spilte en rolle, enten som skuespillere eller produsenter av stykket.

Scenografien beveger seg mellom landart og teaterrekvisitt for å illustrere Shaman Klemets liv, som var et konstant drama knyttet til de underbevisste lagene i naturen og mennesket som del av naturen.

Scenen presenterer seg i forskjellige lag: Den naturlige scenen er de omkringliggende fjellene med gårdene og elven som renner ned fra breen. Denne naturlige rammen fokuserer på en midlertidig collage av et konstruert scenesett med elementer fra Klemets liv og landsbyboernes liv.

Alle byggematerialene som brukes i stykket, er gjenbrukt av materialer fra selve dalen.

iconmonstr-award-9-240.png

AWARDS

Nomad - Aurora - Foto_ Tommy Eliassen

Nomad

OM PROSJEKTET

PROSJEKT NAVN: NOMAD

KATEGORI: WORKSHOP
STATUS: COMPLETED 2012
LOKASJON: RØSSVATN, NORGE
SAMARBEID: CASAGRADE

 

Nomad

Nomad er initiert av Hans-Petter Bjørnådal & Marco Casagrande med støtte fra:

 

 • Aalto University Environmental Art Master Program, Finland
   

 • Lunds universitet Institutt for bærekraftig bydesign, Sverige
   

 • Madrid European University Department of Architecture, Spania
   

 • Bauhaus University Institutt for kunst, Tyskland

 • Université Libre de Bruxelles.

 • Faculté darchitecture La Cambre -Horta, Belgia

 • Mosjøen VKS

Nomad er en fleksibel treby på toppen av den frosne innsjøen Røssvatnet. Arkitekturen er laget av tre og montert på bevegelige jernledd.

 

Deltakerne konstruerte individuelle og kollektive strukturer og bodde i dem. Disse nomadiske strukturene fungerte som en landsby for isfiske og aurora-observasjoner ved innsjøen Røssvatnet

 Studentene fikk en oppgave å lage en nomadisk sauna og et aurora-observatorium. Arkitekturen  blir til landart.

Under isen var det laksearter som  ørret og røye. Lokal kunnskap var nødvendig for å få dem til å bite,

og bøndene rundt innsjøen var både rause med å hjelpe studentene, og nysgjerrige for å se om deltakerne klarte seg under de krevende nordiske vinterforholdene.

 

Kurset krevde frem overlevelsesevnen og utfordret skaperkraften til deltakerne som måtte konstruere i skala 1: 1 i det frosne miljøet.

 

 

iconmonstr-award-9-240.png

MEDIA LINKS: 

ARCHELLO

ARKITEKTNYTT

20200130_193719_edited_edited.jpg

Shchusev

OM ARRANGEMENTET

PROSJEKT: MOSCOW, UTSTILLING

KATEGORI: UTSTILLING
STATUS: GJENNOMFØRT FEB. 2020
LOKASJON: MOSCOW, RUSSLAND
SAMARBEID: ECC, SHCHUSEV MUSEUM OF ARCHITECTURE

 

Shchusev National Museum of Architecture

Denne utstillingen handler om utforskelsen av de konstruktive prinsippene i bedriften vår. Utstillingen sender vibber om arkitektens ønske om et moderne samfunn med rom til stillhet og gjenforening med naturen.

 

Det indre kreative rommet og det ytre naturlige rike er samlet i skapelsen: hellige rom

Siden industrialiseringen har vi som samfunn tatt mere og mere avstand  fra naturen og åndeverdenen. Religion mistet sin verdi og naturen ble bare en kilde til råvarer. På denne måten skapte vi en byverden fullstendig fremmedgjort for reell verdi.

 

Vi mener at vi må koble til både den naturlige verden og den kreative verden for å skape nye urbane samfunn. Vi kaller denne nye arkitekturen for “hellige rom”.

Byene våre har blitt en del av en modernistisk maskin som forårsaker stress og sykdom for jordens og menneskehetens organisme. Forskning viser at omtrent 17% av befolkningen i tettsteder lider av depresjon eller annen angst forstyrrelser. Mennesket trenger rom for stillhet og meditasjon.

Byens strukturelle sår er enkle å analysere. Motorveier som skjærer gjennom byer og landskap. Steelmøller og kommunikasjonsnoder uten samhandling med det omkringliggende landskapet. Disse strukturene har en enorm innvirkning på naturen og menneskeheten. Å skape stress og forstyrrelser.

Det er ingen arkitektur uten hendelse (B.Tschumi), og disse hendelsene skaper minner i det urbane stoffet. Noe av dette blir minner som feirer og oppløfter menneskeheten, mens andre skaper sår i samfunnets underbevissthet.

Disse sårene kan være vanskelig å få øye på, men normalt spiller de rollen som et underbevisst spøkelse som undergraver utviklingen av samfunnet. Resultatet er den moderne byen som har mye forbindelse med landskap og ånd.

 

Målet vårt er å skape et stille rom gjennom urban akupunktur inn i den urbane matrisen.

MEDIA LINKS: 

ARCHELLO

ARKITEKTNYTT