Tett bygg på Goma – ett år til skolestart ved Folkeparken skole
TIDENS KRAV | Audun Bårset
– Jeg er stolt og rørt, sier ordføreren når det er mønsås på Goma.
Mønsås er tradisjon og betyr tett tak eller tett bygg, denne gangen for Folkeparken skole. Her er det skolestart for elevene som tidligere gikk på Goma eller Dalabrekka, neste høst.
Mye arbeid er gjort. Og mye gjenstår.
– Mønsås er et symbol på fremgang og samarbeid. Det minner oss om verdien av å bygge noe sammen, akkurat slik som en skole er en felles innsats mellom elever, lærer og foreldre. Når dere er ferdige med å bygge veggene, så skal vi bygge et sterkt fellesskap for barna våre. Jeg håper også at dere i fremtiden kan tenke tilbake på at dere fikk være med på reise den fantastiske Folkeparken skole, sa Neergaard i sin tale med en varm takk til de som jobber på anlegget.
– Det skaper begeistring å komme inn her, istemte kommunalsjef for oppvekst, Olaug Haugen i sin tale.
DYKTIG GJENG
– Prosjektet har gått fort, sier Eskild Røsand, toppsjef hos hovedentreprenør Betonmast Røsand AS.
Grunnarbeidet startet i januar og råbygget har reist seg siden påske. Framdriften er fortsatt ambisiøs.
– Dette er en feiring av håndverkerne. Dere er en veldig dyktig gjeng.
– Det er ambisiøs framdrift og videre skal mye foregå parallelt. Allerede er vi i gang med innredningsarbeid og tekniske fag. I prosjektet har vi også veldig ambisiøse krav om å ha lærlinger med, det gjelder alle fag som er representert her. Alle har en høy andel lærlinger, og det er kjempeartig. De er fremtiden vår, sa Røsand blant annet.
HÅPER DET FORTSETTER
Avslutningsvis fikk også byggherren sin takk.
– Vi har et godt og løsningsorientert samarbeid med Kristiansund kommune som jeg håper fortsetter til slutten, sier Røsand på Goma.
Og slutten, det blir begynnelsen for nye årskull med elever, når skolen står klar til skolestart høsten 2025.
Skolen vil ha plass til 400 elever og har vært under planlegging siden våren 2022.
OVERTAR FØR HØSTFETERIEN 2025
Den tålmodige kan følge skoleprosessen i byråkratiet fra vedtaket om ny skolestruktur i 2022.
Arbeidet med brukermedvirkning i rom- og funksjonsprogrammet, forprosjektet og anbudsrundene pågikk parallelt med reguleringsarbeidet. I overgangen august/september 2023 ble reguleringsplanen vedtatt, og kontrakten skrevet med totalentreprenør Betonmast Røsand.
– Når Kristiansund kommune mottar nøklene til bygget, vil det være en innflytningsperiode før elevene og ansatte kan ta det i bruk. Vi overtar bygget før høstferien neste når. Det arbeides nå med detaljene for denne fasen, og skolen vil være klar for ansatte og elever i løpet av høsten 2025, leser vi av kommunes grundige pressemelding.
ALDERSDELTE SONER
Av kommunens presentasjon fremgår det at skolen er delt inn i tre soner basert på alder.
1.–2. trinn og SFO har arealene sine i første etasje, med enkel adkomst fra hente- og bringeområdet.
3.–4. trinn vil ha sitt areal i underetasjen, mens 5.–7. trinn holder til i øverste etasje.
Hver aldersgruppe har tilgang til to trinnrom med tilhørende lite grupperom, samt større grupperom og fellesrom i hver etasje. Bygget har desentraliserte innganger, noe som gir hvert trinn sin egen grov- og fingarderobe.
GYMSAL MED TRIBUNE OG SCENE
Folkeparken skole vil også romme kontorer for elevtjenester, driftspersonell og skolens egne ansatte. Elevtjenesten er plassert ved hovedinngangen, mens rektorstabens kontorer ligger innerst i første etasje sammen med resepsjonen. Lærernes arbeidsplasser, personalrom deler har den ene delen av andre etasje som de deler med 5.–7. trinn.
Skolens gymsal utstyres med såkalt teleskoptribune som kan klappes ut og inn etter behov. Tribunen kan romme alle skolens elever når salens scene er i bruk. Fløyen rommer et tilhørende garderobeanlegg samt musikkrom med øvingsrom.
Det vil også bli en egen fløy for verksteder tilpasset ulike aktiviteter – både digitale, tørre, våte og støvete, leser vi.
GANGSTIER I NATUREN
«Skolegata» er navnet på byggets hovedkorridor, med adkomst til spesialrommene for mat og helse, lokaler for SFO samt et bibliotek
Utendørs skal det være variasjon, leser vi, «med opparbeidede flater for ballspill og lekeapparater, samt store områder med uberørt natur. Området blir gjort tilgjengelig for alle gjennom gangstier med universell utforming, slik at det blir lett å bruke for både elever og andre som ønsker å benytte det».
Skolebygget har nærmiljøsone, der deler av bygget kan lånes og leies ut. Uteområdet er tilgjengelig og vi ønsker at dette skal være en del av en attraktiv bydel.
BÆRING OG KRAFT
Bokstavelig talt bak fasaden -og under bakken- er Folkeparken skole et forbilde for bærekraft, fremholder kommunen.
I klartekst betyr det mindre strømbruk, og nyskolen skal være tett opptil å kunne kalles passivhus, som betyr et energibehov rundt en fjerdedel av tradisjonelle bygg. Årsaken er at det er bygget med høyere standard enn teknisk forskrift, for energieffektivitet og et svært lavt behov for oppvarming, forklarer kommunen i pressemeldingen.
Comments